Корисні властивості
У народній медицині для лікувальних цілей застосовують стручки, які заготовляють ще свіжими, не засохлими на корені (такі стручки дають кращий лікувальний ефект).
Відвар висушених і порізаних стручків без насіння (1 ст. ложка на 2 або 2,5 склянки окропу) вживають по півсклянки 3-4 рази на день при ревматизмі і як сечогінний засіб при набряках, особливо якщо набряки викликані захворюванням нирок. Порошком (борошном) насіння лікують опіки, рани.
Корисна квасоля при запаленнях нирок. У таких випадках її слід вживати порівну з кукурудзяними приймочками («волоссям») або ін. аналогічними за своєю дією засобами.
Діабет є хворобою, викликаною неправильним харчуванням, а саме надмірним вживанням концентрованих крохмалів і цукрів.
Визнано, що ін'єкції інсуліну не є лікуванням цієї хвороби. Діабет — не спадкова хвороба, вона може бути викликана вживанням великої кількості концентрованих вуглеводів.
Встановлено, що сік стручкової квасолі і брюссельської капусти містить елементи,
забезпечують нормальне виділення інсуліну для утримання травних органів.При цукровому діабеті особливо ефективна суміш стручків квасолі, листя чорниці, насіння льону і вівсяної соломи. Відвар із стручків квасолі і листя чорниці (порівну) показаний при захворюванні підшлункової залози.
Складний відвар (при діабеті): по 2 частини стручків квасолі, листя чорниці та вівсяної соломи (дрібно нарізаних) і 1 частина лляного насіння; 3 ст. ложки суміші на 3 склянки окропу, кип'ятять 20 хвилин і п'ють відвар по 3 ст. ложки 3 рази на день.
Простий відвар: 15 р на 200 мл; по 2 ст. ложки 3 рази на день.
Настій стулок: 30-40 г на 1 л води (денна доза) при ревматизмі, водянці та ін. З лікувальною метою застосовують стулки, околоплодники і насіння квасолі. Завдяки особливому набору амінокислот білки квасолі добре засвоюються (більше половини білків квасолі засвоюється без допомоги інсуліну).
У народній медицині застосовується при лікуванні гіпертонічної хвороби, ревматизму, цукрового діабету, а також при запальних захворюваннях нирок і водянці різного походження. Деякі фітотерапевти рекомендують препарати квасолі застосовувати при лікуванні хронічного панкреатиту.
Квасоля посилює секрецію шлункового соку. Пюре з квасолі як дієтичний засіб можна давати при гастритах зі зниженою секрецією шлункових залоз. У народній медицині різних країн водний настій або відвар стручків застосовують при захворюваннях нирок і сечового міхура, гіпертонії, серцевої слабкості з набряками, хронічному ревматизмі, подагрі. При каменях у нирках іноді застосовують відвар сухих квіток квасолі.
Вуглеводи квасолі — глюкоза і фруктоза — також легкозасвоювані; тому квасоля може бути рекомендована в раціон хворих, які страждають на цукровий діабет. Квасоля і препарати з неї мають сечогінну, гіпотензивну, цукрознижуючу дію.
НАСТІЙ СТУЛОК: 3 ст. л. сухих стулок квасолі залити 0,5 л окропу і настоювати в термосі протягом 6 год Процідити. Приймати настій по 150-200 мл тричі на день за 30 хв до їди.
ВІДВАР СТУЛОК КВАСОЛІ: 20 г подрібненої сировини залити 1 л води, кип'ятити 2-3 год, поки не википить половина. Пити по 150 мл тричі на день за півгодини до їжі. Пити відвар і настій стручків квасолі дрібними ковтками через невеликі проміжки часу.
Рідкий і сухий екстракти квасолі знижують вміст цукру в крові.
В деяких місцевостях при бешиховому запаленні боби квасолі подрібнюють в порошок і посипають цим порошком уражену поверхню шкіри.
Околоплодники квасолі використовують при лікуванні цукрового діабету. 2 ст. л. сировини залити в термосі 0,5 л окропу, настоювати 3-4 години, процідити і пити по 0,5 склянки двічі на день перед їжею.
Страви з квасолі корисні при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, при порушеннях серцевого ритму, сольового обміну, ревматизмі і подагрі.
Пюре з квасолі корисно при гастритах із зниженою кислотністю, при захворюваннях печінки і нирок (особливо при сечокам'яній хворобі).
Пюре з квасолі містить велику кількість солей калію, тому його корисно застосовувати хворим із серцевими порушеннями і атеросклерозом.
При нирково-кам'яної хвороби народна медицина рекомендує наступний рецепт: стулки квасолі — 3 частини, лист чорниці — 3 частини, колір терну — 3 частини, трава деревію — 3 частини, хвощ польовий — 6 частин, звіробій — 6 частин.
1 ст. л. суміші залити холодною водою, настоювати протягом 6 год, потім довести до кипіння, процідити і пити по 1 склянці 2 рази на день. Пити дрібними ковтками протягом дня.
При сахарном диабете народная медицина рекомендует сбор: створки фасоли, листья черники, корень одуванчика, листья крапивы. Все взять поровну, тщательно перемешать. Смесь залить 2 стаканами кипятка, кипятить 15 мин на слабом огне, охладить 45 мин, процедить. Пить по 0,5 стакана три раза в день.
Китайская народная медицина при сахарном диабете рекомендует: солома овса — 2 части, семя льна —1 часть, стручки фасоли — 2 части, лист черники —2 части.
3 ст. л. измельченной смеси залить 3 стаканами кипятка, кипятить 20 мин, настаивать 1 ч. Процедить и пить по 3 ст. л. отвара три раза в день.
Настій лушпиння квасолі і листя чорниці в рівних частинах застосовується при лікуванні захворювань підшлункової залози. 1 ст. л. суміші залити 300 мл окропу, кип'ятити на малому вогні 20 хв, настояти 45 хв, процідити. Пити по 0,5 склянки тричі на день.
Як сечогінний п'ють настій з 40 г подрібнених стулок квасолі на 1 л холодної води. Настояти ніч, процідити. Пити по 200 мл 3-4 рази на день.
Основні | |
---|---|
Виробник | Союз Афган |
Країна виробник | Україна |
- Ціна: 25 ₴